Met de wind door je haren - Van Amsterdam naar Laag Holland


Tijdens zijn baan bij de gemeente Amsterdam ging Adri al vaak op pad met buitenlandse bezoekers. Hij liet ze de mooiste plekjes van de stad zien en vertelde de bijbehorende verhalen. Hij genoot hier zo van  dat het niet lang duurde, voordat hij besloot om zijn eigen bedrijf in rondleidingen te starten en daar zijn werk van te maken.

En tot op de dag van vandaag heeft hij daar nog geen moment spijt van. “Ik zou geen ander werk meer willen. Ik ben lekker veel buiten en heb altijd gezellige mensen om me heen. Wat wil een mens nog meer?”

Elke rondleiding wordt aangepast aan de groep. Een groep die een connectie met de zorg heeft, vindt het leuk om meer te horen over de ziekenhuiswoningen aan de Nieuwendammerdijk, terwijl een groep Amsterdammers juist wil weten waar het eerste voetbalveld van Ajax lag. Een kaart om de route te bepalen gebruikt Adri eigenlijk nooit. “De route zit van tevoren al in mijn hoofd. De kaart Van Laag Holland gebruik ik alleen om de historie van de stad goed te kunnen vertellen.”

Het bijzondere aan Amsterdam-Noord is dat de helft stedelijk gebied is en de andere helft landelijk gebied. De gebieden worden van elkaar gescheiden door de A10. “Veel Amerikanen vinden het geweldig dat je binnen een half uur van De Dam naar de koeien kunt fietsen. Dat is in Amerika ondenkbaar.”

Voor rust in één van de mooiste steden ter wereld stap je dus op de fiets. Voor je het weet hoor je de vogels om je heen fluiten, ben je omgeven door mooie natuur en geniet je op de top van de Ransdorper toren van het prachtige uitzicht. Totale ontspanning……