Thuis op Marken

Trijntje is een geboren en getogen Markse en supertrots op ‘haar’ eiland. “Ik heb nog iedere dag het gevoel dat ik op vakantie ben. Ik ga hier echt nooit weg!” Ze is geboren op één van de meest bijzondere plekken van het voormalige eiland; het Paard van Marken. Haar ouders waren hier lichtwachters en Trijntje vond het heerlijk om als klein meisje regelmatig te helpen met het aan- en uitdoen van het licht in de vuurtoren.

“Ik ben opgegroeid rondom schoonheid. De boten, de rust, de storm, het kabbelende water, de wisselende luchten en het kruiende ijs. Het is allemaal even prachtig.” Sinds een jaar of 12 is Trijntje gids op het eiland en deelt ze haar passie met de vele bezoekers. “Ik vertel mensen graag hoe het leven op Marken in werkelijkheid is. Veel bezoekers hebben een bepaald idee bij het eiland, dat niet altijd klopt. Ik laat ze graag zien hoe het wél zit. Ik vertel ze over de haven en wat de mogelijkheden en gevaren van het water rondom het schiereiland waren. Ik laat ze zien hoe de huizen vroeger op palen gebouwd werden en waarom dat dan zo was. En ik laat ze zien dat we écht niet zo geïsoleerd wonen als dat veel mensen denken. Wij hebben ook gewoon een supermarkt en een busverbinding.”

De trots voor het eiland blijft niet alleen bij al het moois wat er te zien is. Trijntje draagt de klederdracht van het eiland ook graag. “Ik ben lid van de muziekvereniging en als we een optreden hebben, dan dragen we allemaal klederdracht. Dat is als het ware ons uniform.” Ook tijdens het gidsen en op bepaalde feestdagen haalt ze de klederdracht uit de kast. Voor Koningsdag en 5 mei is er zelfs een speciale ‘oranjedracht’.

Er zijn zoveel plekken op Marken die je tijdens een bezoek niet mag missen; de haven, het Markermuseum, de Kerkbuurt en natuurlijk Kijkhuisje Sijtje Boes. “Eén van mijn meest favoriete plekjes op het eiland is op de Rozenwerf. Het is hier heerlijk rustig en het uitzicht op de 12 ijsbrekers vanaf het bankje op de dijk is écht prachtig.”

Maar ook over de directe omgeving van Marken is Trijntje super enthousiast. “Als ik op de fiets stap ga ik graag richting Monnickendam en fiets ik via Overleek, Broek in Waterland en Zuiderwoude rustig weer terug naar Marken. Het landschap is hier zó mooi en afwisselend. De rust van het boerenland wordt onderbroken door super pittoreske plekken als Theetuin Overleek en Broek in Waterland met zijn mooie huisjes. Er is hier zoveel moois en dat op steenworp afstand van Amsterdam…..”