Op vakantie in eigen regio

Bijna twintig jaar geleden begon Dave als busbestuurder bij streekvervoerbedrijf EBS in Laag Holland. Intussen kent hij het gebied als geen ander en wijst hij zijn passagiers maar al te graag op de mooie plekjes die de omgeving biedt. “Elke dag in de bus is anders én het voelt altijd weer als een dagje uit!”

Als klein jongetje uit Amsterdam-Noord pakte hij al vaak de fiets om erop uit te trekken in Waterland. Deze fiets ruilde hij in 2001 om voor de streekbus en sindsdien rijdt hij dagelijks met veel plezier door de landschappen van Laag Holland. “Geen rit is hetzelfde. De ene dag steekt een kudde schapen de weg over en de andere dag ligt er een koe in de sloot. Echt plattelands én dat allemaal op tien minuten afstand van Amsterdam!”

Passagiers die het gebied willen verkennen kopen meestal een dagkaart om een rondje te maken langs Edam, Volendam en Marken. Dit zijn natuurlijk de grote trekpleisters, maar daarmee worden de kleinere dorpjes vaak overgeslagen. Dave geeft dan ook graag de tip om op de terugweg te stoppen in Broek in Waterland; een mooi, rustiek dorpje met houten huisjes en tevens, vertelt een glunderende Dave, de plek waar hij is getrouwd.

Ook is Dave zelf vaak te vinden in de Laag Hollandse natuur. Als fanatiek vogelaar trekt Dave graag het gebied in met een fototoestel en verrekijker. “Laag Holland vormt het bolwerk voor de grutto’s. Een vogelsoort waar het bijzonder slecht mee gaat in Nederland, maar die wel nog veel voorkomt in deze omgeving – dat is toch geweldig!” De beste plek om te vogelen? Bij Marken en tussen Durgerdam en Monnickendam. Helaas niet te bereiken met de bus, alleen wandelend of per fiets. “Gelukkig maar, want anders is er straks geen vogel meer te zien”, lacht Dave.