8x de mooiste vaarroutes - De mooiste manier om de regio te ontdekken

Rivieren, moerrassen, grachten en grote plassen. Wie Noord-Holland zegt, zegt water. Het is er in allerlei vormen en maten. Niet voor niets dat waterliefhebbers het landschap graag ontdekken vanaf het water. Huur een boot bij één van de verhuurders en vaar door karakteristieke dorpen en unieke veenweidegebieden. Ga je liever mee op rondvaart door de Rijp, Eilandspolder of Volendam? Ook dat kan hier allemaal. Laat je in dit blog inspireren door 8x de mooiste vaarroutes in Noord-Holland.

1. Aandammerroute

Waterland vanaf een andere kant

Laat de boot je leiden door historische dorpjes met kleurrijke houten huizen en boerenslootjes met brede rietkragen. De Aandammerroute neemt je mee door de schoonheid van Monnickendam, in Waterland-Oost.

De 15 kilometer lange vaarroute komt langs plaatsen als Broek in Waterland, Holysloot, Zuiderwoude en Uitdam. Maak je klaar voor een tocht langs zingende rietvogels en hele bijzondere planten zoals de Veenmosorchis.

Route: Aandammerroute.

2. Oostzanerveld

Landelijk en stedelijk in één vaartocht

Tijdens deze vaartocht van 3,5 uur kom je door het Oostzanerveld, Oostzaan, Jagersplas en Zaandam. Kom heerlijk tot rust door het gekwetter van de watervogels in het veenweidegebied. Heb je zin om een plons te nemen? De Jagersplas is een ideale recreatieplek waar je kan dobberen en kan afkoelen.

Het laatste deel van de tocht vaart door een parkachtig deel van Zaandam, over De Gouw. Een mooi stuk met hoge bomen, schelpenpaden en bloemenperken.

Route: Oostzanerveld.

3. De verdwenen molenroute

Zoek de geschiedenis van de Eilandspolder

Over kleine slootjes en onder smalle bruggetjes door ontdek je de molengeschiedenis van het Schermereylandt. Wist je dat hier vroeger maar liefst veertig verschillende molens stonden met allemaal hun eigen functie? Vandaag de dag bestaan er nog maar een aantal watermolens op deze 8,5 kilometer lange route. Ga op avontuur en bewonder ze vanaf de waterkant.

Ga je liever mee met een kapitein? Boek dan een rondvaart op de Eilandspolder en laat je alles vertellen over het gebied.

Route: De verdwenen molenroute.

4. De Vennenroute

Genieten in dit gezellige recreatiegebied

Huur een kano bij Twiske Haven en ontdek al peddelend het prachtige natura-2000 gebied. De Vennenroute is 7,5 kilometer en laat je kennis maken met de allermooiste waterrijke plekjes in Het Twiske.

Vergeet niet om af en toe even stil te zijn en goed om je heen te kijken. In dit gebied wonen namelijk Schotse Hooglanders en andere verstopte diersoorten in het riet. Benieuwd naar welke unieke vogels hier leven? Meer dan even aan bij de vogelobservatiepost!

Route: De Vennenroute.

5. De Uitgeestermeerroute

Genoeg te zien op het Uitgeestermeer

Langs wuivende rietkragen van de Dorregeesterpolder naar de surfoever van recreatieterrein Zwaansmeer. Laat je meevoeren door de 5,5 kilometer lange kanoroute over het Uitgeestermeer. De blauw gemarkeerde bordjes wijzen je de weg, maar je kunt natuurlijk ook overstappen op een andere kleurroute.

Als je goed kijkt spot je misschien wel één van de 21 vissoorten in het meer. De vissen die in dit gebied leven zijn onder andere de brasem, de blankvoorn, de paling en de snoekbaars.

Route: De Uitgeestermeerroute.

6. Twiske Vaarroute

Twee natuurgebieden in één vaarroute

Ben je op zoek naar mooie vaarroutes dichtbij Amsterdam? Dan is de Twiske Vaarroute wel iets voor jou! Onder de rook van onze hoofdstad maak je kennis met Het Twiske en het Oostzanerveld. Twee adembenemende gebieden in een stedelijke omgeving.

In ongeveer 6,5 uur geniet je tijdens deze 16 kilometertocht van honderden eilandjes en vele slootjes. Op de uitgestrekte graslanden staan grazende koeien, schapen en paarden die graag een kijkje komen nemen.

Route: Twiske Vaarroute.

7. Woudweerenroute

Geniet van de schoonheid van Broek in Waterland

Volg de 8 kilometer Woudweerenroute door vaarten en sloten. Tijdens de tocht maak je kennis met de geschiedenis van het pittoreske Broek in Waterland. Hoewel het nu een rustig en beschermd dorpsgezicht is, was het ooit een rivaal van het machtige Amsterdam.

Huur een fluisterboot bij één van de verhuurders in Noord-Holland en maak je klaar voor een ontspannen activiteit. De karakteristieke houten woningen en de rijke natuur van Waterland zullen je goed vermaken.

Route: Woudweerenroute.

8. Kanoroutes Zeevang

Ervaar de Zeevang vanaf het water

Alle wateren in Noord-Holland speelden vroeger, maar nu nog steeds, een belangrijke rol in deze prachtige regio. Eén van die belangrijke wateren is de Zeevang. Een poldergebied dat vroeger werd ingesloten door de Zuiderzee. Voorheen konden boeren en koeien het grasland alleen per boot bereiken. Ondanks dat er nu wegen zijn aangelegd, nemen sommige boeren nog steeds de boot naar hun vee.

Waan je voor even terug in de tijd tijdens één van de 5,8 kilometer lange routes door de boerenslootjes. Tijdens je tocht vaar je tussen weilanden met grazende koeien en pikkende weidevogels.

Ontdek alle kanoroutes in Zeevang.