10x de mooiste wandelroutes - Te voet door Laag Holland

Van groene boerenlandpaden en oer-Hollandse etappes tot stadswandelingen door de stad en idyllische dorpjes. Noord-Holland is de uitgewezen plek om te wandelen. Trek je stappers aan en laat je verrassen door bijzondere vergezichten, prachtige natuur en unieke landschappen. Wij hebben de 10 mooiste wandelroutes in Noord-Holland voor jou op een rijtje gezet.

1. Stadswandelingen Purmerend

Ontdek deze historische marktstad

Wist je dat je ook in de Noord-Hollandse gemeente Purmerend goed kunt wandelen? De grachtenroute, bomenwandeling, kunstroute en de stadswandeling leren je stuk voor stuk meer over de stad. Laat je meevoeren tijdens één van de routes en wordt verrast door de verhalen en bezienswaardigheden van Purmerend.

De vier stadswandelingen zijn tussen de 3 en de 4 kilometer lang en goed te doen voor jong en oud. Wandel langs eeuwenoude pleinen, bijzondere bomen, prachtige kunstwerken of historische grachten.

Ontdek alle stadswandelingen in Purmerend.

2. Marsenroute

Ga op zoek naar Schotse Hooglanders in Het Twiske

Ontdek recreatiegebied Het Twiske en het lintdorp Landsmeer tijdens de 8 kilometer lange Marsenroute. De verharde en onverharde paden nemen je mee door ruige weiden en langs groene zandheuvels. De wandeling brengt je ook langs de authentieke Twiskemolen en het oude Luijendijkje.

Vergeet onderweg niet te genieten van de bewoners van dit mooie gebied. In De Blokken vind je Schotse Hooglanders en in De Vennen vele weide-, water- en rietvogels.

Route: Marsenroute.

3. Wervenroute

Ervaar het voormalige eiland Marken te voet.

Wandelend langs dijken en werven maak je kennis met het charmante schiereiland Marken. De 7 kilometer lange Wervenroute laat je de typische Marker woonbuurten zien. Deze buurten zijn gemaakt op werven, kunstmatige heuvels die vroeger beschermden tegen overstromingen.

Proef de sfeer van vroeger tijdens deze wandeling langs eenvoudige houten huisjes en karakteristieke bebouwingen. Je kunt goed zien hoe het leven er hier tientallen jaren geleden uitzag.

Route: Wervenroute.

4. Volendam Kunstenaarsdorp

Volg Leendert Spaander door Volendam

Ken jij het verhaal van Volendam? Kunstverzamelaar Leendert Spaander vertelt je het graag aan de hand van de schilderijen in zijn collectie tijdens de audiotour. Terwijl je over De Dijk en door gezellige straatjes loopt leer je van alles over de bijzondere plekken van het dorp.

In de bijhorende app kun je de plekken waar de schilderijen van de Spaander collectie ontstaan zijn, vergelijken met de huidige tijd. Laat je verrassen door bijzondere verhalen en leuke weetjes.

Route: Volendam Kunstenaarsdorp.

5. Gevelstenenroute

Omhoog blijven kijken in Monnickendam

Een andere stad in Noord-Holland waar je leuk kunt wandelen is de havenplaats Monnickendam. Met je neus omhoog ontdek je tijdens de Gevelstenenroute de historische gevelstenen. Geen één stad in Nederland staat zo bekend om zijn gevelstenen als Monnickendam.

Bewonder de unieke verhalen achter de stenen van de 17e eeuw tot aan de dag van vandaag. Sommige zijn nieuw aangebracht, maar de meeste zijn zo oud als het monumentale pand zelf.

Route: Gevelstenenroute.

6. Pontjesroute

Van weiland naar weiland

Klaar om door een typisch Hollands wandelgebied te stappen in Noord-Holland? De 5 kilometer lange Pontjesroute neemt je mee naar het boerenland. Onderweg geniet je van weidse vergezichten met boerderijen en molens of begroet je nieuwsgierige koeien die in de wei staan te grazen.

Door middel van de touwtrekpontjes op deze route kun je zelf de boerenslootjes oversteken. Zo hop je van weiland naar weiland. Dit ommetje valt ook zeker in de smaak bij kinderen.

Route: Pontjesroute.

7. Belevingsroute Etersheim

Ga op expeditie in Etersheim en ontdek of jij plekken herkent uit de verhalen

Deze route neemt je mee door de Etersheimerbraak polder en over de dijk van deze polder. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Markermeer en over de Kleiput, het diepste punt van Noord-Holland. Dat is nog eens genieten geblazen!

Deze 3 km lange audiotour voert je langs bezienswaardigheden en objecten met een rijke historie. 

Route: Bevelingsroute Etersheim

8. Haring & Hennep

Proef de geschiedenis van de Eilandspolder

Eén van de mooiste wandelroutes in Noord-Holland is toch wel die van Haring & Hennep. Deze 13 kilometer lange wandeling voert je dwars door de Eilandspolder heen. Terwijl je de beschermde vogelsoorten spot in dit waterrijke weidelandschap, kom je heerlijk tot rust.

Onderweg loop je door Graft, dat in de 17e en 18e eeuw erg belangrijk was voor de vangst van haring en teelt van hennep. Vandaag de dag kent het historische dorp maar 890 inwoners en enkele oude boerderijtjes.

Route: Haring & Hennep.

9. Werelderfgoed in het Kwadraat

Volg het geometrische verkavelingspatroon van de Beemster

Dijken, forten, sluizen, stolpboerderijen en weidse uitzichten. De 17 kilometer route ‘Werfgoedergoed in het kwadraat’ leidt je door twee speciale werelderfgoederen, namelijk Droogmakerij de Beemster en de Hollandse Waterlinies. Een ideale route als je tegelijkertijd meer te weten wilt komen over de geschiedenis.

Doorkruis het polderlandschap op zo’n 3,5 meter onder zeeniveau en maak kennis met de unieke combinatie van twee wereldgoederen. Dit landschap in Noord-Holland is echt een paradijs om door te wandelen.

Route: Werelderfgoed in het Kwadraat.

10. Recreatief & Historisch Oostzaan

Wandel door stad & land

Langs de Twiskemolen, Biksteenmolen De Vlijt en het Westerstijfselmakerspak. Deze laatste route neemt je mee door het recreatiegebied Het Twiske en de meest betekenisvolle plekken in de geschiedenis van Oostzaan. Ga je voor een lang of een kort ommetje?

Bij elk hoogtepunt kan je een QR-code scannen om zo meer te weten te komen over die plek. Plof na de wandeling lekker neer bij één van de restaurants bij de plas en geniet van je welverdiende lunch.

Route: Recreatief & Historisch Oostzaan.