Streekproductenroute Purmerend & Beemster

(38,0 km)
Wie van lekker eten houdt kan zijn lol niet op in Laag Holland. Want op de vruchtbare kleigrond groeit, bloeit en graast van alles: mooie groenten, heerlijke vruchten en tevreden varkens en koeien. Een walhalla voor lekkerbekken.

Deze route leidt je door het bijzondere landschap van Werelderfgoed de Beemster. Een uitgestrekt gebied waar vele (boerderij)winkels het landschap compleet maken.

Bij deze route kom je langs een fruitteler, waar je de heerlijkste vruchtensappen koopt. Een rustpunt voor een fijne breek, waar je meteen huisgemaakt zeep kunt kopen. Vervolg je weg en ga op visite bij kleine biggetjes, spreek met de molenaar en bezoek een echte graanmolen. Onderweg kun je lunchen bij één van de vele horecazaken welke de Beemster rijk is en sluit af op de Koemarkt van Purmerend met een heerlijk lokaal biertje.

Dit ga je zien

1
TOP Purmerend

TOP's zijn Toeristische Overstap Punten. Bij elke TOP kun je je auto parkeren, om vervolgens per fiets, te voet of per boot de landelijke omgeving te ontdekken.

Informatiezuil TOP Purmerend
2
De Bierkade en Weerwal

De Bierkade kent een rijke historie, de naam zegt het eigenlijk al. In de 17e eeuw waren hier veel bierstekerijen gevestigd. Ook de Weerwal is een wijk met een rijke historie.

49
3
Tuinderij en fruitteeltbedrijf Oudejans

Tuinderij Oudejans is een klein bedrijf dat appels, peren en pruimen teelt. Zij zijn geopend in de pruimentijd. De tuinderij is gevestigd aan de Volgerweg 119 in Zuisoostbeemster en de het fruitteeltbedrijf aan de Oostdijk 29 in Zuidoostbeemster.

04
09
4
Fruitteeltbedrijf Eerlijk en Heerlijk

Fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk werkt samen met de natuur, voor een eerlijk evenwicht en heerlijk fruit. De boomgaard is een prachtig evenwicht, waar de natuur vol tot recht komt. Daarom kiest Eerlijk & Heerlijk voor

5
18e eeuws woonhuis

“Huys te Oostend’ is een fraai vormgegeven, 18e eeuws woonhuis gelegen in Oosthuizen. Het woonhuis is een rijksmonument en echt prachtig om te zien. In de Raadhuisstraat, waar het woonhuis is gevestigd, is nog goed te zien

6
Slagerij Waterlant's Weelde

‘Natuurvlees.nl’, voortgekomen uit Waterlant’s Weelde, is een familiebedrijf. In 1932 begon grootvader Jan Johannes Splinter een slagerij aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord.

10
7
TOP Oosthuizen

Het laagste punt van Noord-Holland bevindt zich in de polder Etersheimbraak. Deze kleine droogmakerij van vier meter diep ligt in de twee meter diepe polder Zeevang.

33
8
Dorpshuis/Café De Drie Hamers

Dorpshuis De Drie Hamers is hèt ontmoetingspunt van het dorp. Het dorpshuis heeft een café, gymzaal en enkele ruimtes voor verenigingen.

9
Koe knuffelen

Elke koe heeft, net als mensen, zijn eigen karakter en eigenaardigheden. De koeien bij bezoekboerderij Kastanjehoeve lopen los, zodat het contact tussen mens en dier uit vrije wil kan ontstaan.

10
Bezoekboerderij Kastanjehoeve/ Dairyfarm

Een leuk idee voor een uitje is om koeknuffel boerderij "de kastanjehoeve" te bezoeken. Er is een ontvangstruimte met uitzicht op de veestalling. Op verzoek zijn er verschillende programma's te realiseren bij zowel goed, als slecht weer.

32
11
Pompoenboerderij Bregman

Pompoenen en de herfst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de prachtig oranje, geel en groen gekleurde pompoenen en kalebassen haal je de herfstsfeer echt in huis. Bij Pompoenboerderij Bregman in Noordbeemster kun je

12
Beemster Zeepfabriekje

Ambachtelijke en handgemaakte zepen, geuren, oliën en crèmes uit de Beemster. Gemaakt met plantaardige ingrediënten zoals pure olijf- en kokosolie, glycerine, shea butter, avocado-olie, havermout en pure etherische oliën.

08
13
Het Beemsterlant's Varken

Beemsterlant's varken vind je bij de fam. Van der Mark. Kom eens naar de zichtstal en bekijk de varkens in hun stal en luister naar het verhaal over varkens.

07
14
Brasserie Alles met Liefde

Alles met Liefde is een sfeervolle brasserie-restaurant aan het Marktplein in Middenbeemster. Op een authentieke plaats kun je genieten van koffie/thee/een drankje met iets erbij, een lunch of diner.

15
Cafe De Oude Munt

Bruin café de Oude Munt is sinds 1976 gevestigd in Middenbeemster. Het heeft een gezellig aan het oude Marktplein waar je heerlijk kan genieten van een kop koffie met gebak of één van de andere dranken en kleine kaart.

06
16
't Beemster Spijshuis

't Beemster Spijshuis is gevestigd in een pand dat al ruim tweehonderd jaar dienst doet als horecagelegenheid.

17
Kaasboerderij Groot

Kaasboerderij Groot bereidt op ambachtelijke wijze melk van eigen koeien tot heerlijke zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en veel verschillende soorten overheerlijke kazen. Verder kun je er eieren, melk, karnemelk, vruchtensappen en boeren ijs kopen.

18
De Kosterij

In de oude kosterij in het centrum van Middenbeemster is de lunchroom en winkel gevestigd van Breidablick. Hier kun je terecht voor biologische verswaren, een kopje koffie, thee of een sapje met gebak.

19
Betje Wolff Museum

In de voormalige pastorie van de N.H.-kerk in Middenbeemster zetelt sinds 1950 het "Betje Wolff Museum".

20
Boerderij "De Eenhoorn"

Boerderij "De Eenhoorn" is het rijkste voorbeeld van een stolpboerderij in De Beemster. Het woongedeelte is van baksteen en het achterwaarts uitgebouwde stalgedeelte van hout.

46
21
De Neckermolen

De Neckermolen (Nekkermolen) uit 1631 is een rietgedekte achtkantige grondzeiler met een oud-Hollands wiekenkruis. De poldermolen bemaalt samen met een elektrisch gemaal het waterschap Wormer, Jisp en Neck.

22
De Beemsterkamer

In de verte blaten de schapen, de kikkers kwaken in de sloot en de vogels fluiten. Je hoort de bladeren aan de bomen ritselen in de wind terwijl het gras onder je voeten kriebelt...

23
Theetuin De Neckermolen

Onder de rook van Purmerend vind je dit idyllische pareltje van de regio. Geniet hier zomers met je vrienden of familie tussen de fruitbomen van huisgemaakte lekkernijen of een heerlijke high tea in de tuin.

Theetuin de Neckermolen
47
49
24
De Koemarkt

Het plein dateert van 1645 toen de Staten van Holland en West Friesland toestemming kregen om de stad voor de vijfde maal uit te breiden. Eén van de uitbreidingen vond plaats waar de huidige Koemarkt ligt.

25
25
TOP Purmerend

TOP's zijn Toeristische Overstap Punten. Bij elke TOP kun je je auto parkeren, om vervolgens per fiets, te voet of per boot de landelijke omgeving te ontdekken.

Informatiezuil TOP Purmerend
 • 49
 • 04
 • 09
 • 10
 • 33
 • 32
 • 08
 • 07
 • 06
 • 46
 • 47
 • 49
 • 25

Kenmerken