Museum in 't Houten Huis

Museum In t Houten Huis

Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. Het museum biedt een zeer gevarieerde collectie over de geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland.

De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart. Als inleiding op wat je in het museum gaat zien zie je in de audiovisuele ruimte twee korte films.  Een film gaat over de ontwikkeling van het Schermereiland van de middeleeuwen tot nu. De tweede film gaat over de strijd tegen het water en over de droogmakerijen. Hierin speelt Jan Adriaanszoon Leeghwater (in 1575 in De Rijp geboren) een belangrijke rol. 

Het museum heeft veel te bieden. Zo worden bijvoorbeeld de thema's haringvisserij, walvisvaart en zeevaart belicht aan de hand van oude zeekaarten, journalen, prenten, scheepsonderdelen, modellen van haringbuizen, walvisbotten en baleinen voorwerpen. Een door Rijper walvisvaarders meegebrachte kajak uit Groenland is een topstuk uit de collectie. Over deze kajak, de zeevaart, en de haringvisserij zijn kleine audiovisuele presentaties te zien.

Openingstijden

  • September t/m half April di t/m zo 13.00 - 17.00 Half April t/m Augustus di t/m zo 11.00 - 17.00 Gesloten op 1e Kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag.

Prijzen

  • Groepen vanaf: € 10,00
  • Toelichting prijs: Volwassenen € 3,90 Jeugd 4 tot en met 16 jaar € 1,50 Groepsprijs volwassenen (v.a. 10 pers.) € 3,00 CJP € 1,50 Museumkaart en Vrienden van het museum gratis Het entreebewijs geldt ook voor het Raadhuis Graft.

Kenmerken

Faciliteiten (Accommodatie)

  • LiftJa

Huisdieren

  • Huisdieren: Huisdieren niet toegestaan

Voorzieningen gehandicapten

  • Toelichting toegankelijkheid: Er is een ringleiding voor slechthorenden.

Neem alvast een kijkje

Locatie