Streekdrachten | van kust tot kust

Contact

Adres:
Museum In t Houten Huis weg
Museum In t Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
Plan je route
‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Grafter Vrou staat model. Met hulp van kenner, historica en gastconservator Leontine Kuijvenhoven, is er een interessante expositie over 18e en 19e eeuwse klederdracht met uitstapjes naar hedendaagse ontwerpers.


De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Scherme…


De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Schermereiland. Het antwoord krijg je op de tentoonstelling, die met inbreng van de gastconservator, Leontine Kuijvenhoven, is vormgegeven. Die vraag borrelde op na de bewondering van een van de kleine portretten van Noord-Hollandse vrouwen die in 1556 door anonieme schilders zijn vastgelegd. Onder hen de Grafter Vrou. Zij wordt de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam en het fotomodel is haar kleindochter Lisanne, die poseert als een volleerde vrouw uit 1556. Vanaf 12 oktober is de tentoonstelling over streekdrachten met prachtige kleding van Marken en Volendam, uit de Zaanstreek, West-Friesland en de Egmonden (van kust tot kust) te bewonderen. Met hulp van kenner, historica en gastconservator Leontine Kuijvenhoven, is er een interessante expositie over 18e en 19e eeuwse klederdracht met uitstapjes naar hedendaagse ontwerpers samengesteld. De thema’s die voorbij komen zijn visserij, landbouw en handel. Niet alleen voor vrouwen!

Terug naar de Grafter Vrou. Dat paneeltje is onderdeel van een reeks in 1556 geschilderde Noord-Hollandse vrouwen uit de agrarische sector. De schilderijtjes op paneel (43,5 x 31,5 cm.) zijn zeer zeldzaam en worden om die reden niet uitgeleend. Niet voor een gat te vangen hebben we gemeend dan maar de kleding na te laten maken aan de hand van een reproductie van de Grafter Vrou. Dan komt ambacht om de hoek kijken en die heeft de gastconservator gevonden in Aaf Steur uit Volendam. Gewend om met klederdracht van haar beroemde woonplaats bezig te zijn, gaf Aaf aan de kleding na te willen maken.

Aangezien vrouwen uit de 16e eeuw van geringere omvang en lengte waren dan hun 21e eeuwse seksegenoten, moest de kleindochter Lisanne er aan te pas komen om de jurk te showen. En dat deed ze met verve! Het leverde een serie prachtige modefoto’s op, geschoten door, de hoffotograaf van het museum, Gervien Pielage. Daarmee is de Grafter Vrou nieuw leven ingeblazen dankzij twee 21e eeuwse Volendammer vrouwen. Voor het complete verhaal kom je tussen 12 oktober en 24 april 2022 naar Museum In ’t Houten Huis!

Wanneer

  • Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 11 september 2022 13.00 - 17.00 uur
  • tot en met september 2021: di t/m zo 11.00 - 17.00; na september 2021 di t/m zo 13.00 - 17.00; dicht op 1e Kerstdag, Oud-en Nieuwjaarsdag.

Neem alvast een kijkje

Locatie