Vaarwel, landschap van gedachten

Contact

Adres:
Zaans Museum en Verkade Experience
Schansend 7
1509 AW ZAANDAM
Plan je route
Het Zaans Museum slaat een nieuwe richting in: naast het liefdevol bewaren en tentoonstellen van het Zaanse erfgoed zullen met ingang van 1 oktober ook tentoonstellingen te zien zijn met werk van hedendaagse kunstenaars.

Het Zaans Museum slaat een nieuwe richting in: naast het liefdevol bewaren en tentoonstellen van het Zaanse erfgoed zullen met ingang van 1 oktober ook tentoonstellingen te zien zijn met werk van hedendaagse kunstenaars. Marisca Voskamp (1970) en André van Noord (1964-2018) waren als kunstenaar en als geliefden onlosmakelijk met elkaar verbonden: Vaarwel, landschap van gedachten is een terugblik op hun leven samen – en met hun gezin – in de Zaanse polder: een …

Het Zaans Museum slaat een nieuwe richting in: naast het liefdevol bewaren en tentoonstellen van het Zaanse erfgoed zullen met ingang van 1 oktober ook tentoonstellingen te zien zijn met werk van hedendaagse kunstenaars. Marisca Voskamp (1970) en André van Noord (1964-2018) waren als kunstenaar en als geliefden onlosmakelijk met elkaar verbonden: Vaarwel, landschap van gedachten is een terugblik op hun leven samen – en met hun gezin – in de Zaanse polder: een eeuwigdurende vakantie, in een ‘tussenwereld’ waar zonder concessies te doen geleefd kon worden. De tentoonstelling behelst een stroom van beelden, foto’s, films en impressies van het leven dat ze leidden, en er zullen veel activiteiten plaatsvinden: zo zal naast de feestelijk opening ook een event georganiseerd worden rond Van Noords muziek en gaat Voskamp op een speciale plek in het museum in gesprek met een keur aan gasten: collega-kunstenaars, familieleden, geestverwanten, een kenner van het werk van Monet, een specialist in pigmenten.

Marisca Voskamp is een kunstenaar die vluchtige momenten in foto’s, video en tekst vastlegt en daar reeksen van maakt. Daarnaast maakt ze tekeningen, collages, frottages en sculpturen waarin ze natuurlijke materialen uit de polder verwerkt, zoals gedroogd gras. Haar werk is als een stroom van observaties, gedachten en herinneringen die ze steeds opnieuw bevraagt, op zoek naar de essentie van haar ervaringen. 

Het fotografisch werk van model en fotograaf André van Noord omvat beelden uit het dagelijks leven zoals molens en de dijk, maar ook het buurmeisje. Veel van zijn werken hebben een serene compositie als uitgangspunt, maar hij verstoorde deze bewust door de sluitertijd aan te passen, te bewegen tijdens de opnames en te krassen of vegen tijdens het ontwikkelproces. 

Voskamp en Van Noord verwijzen in hun werk allebei naar de kwetsbaarheid en de voortdurende transformatie van het bestaan. Mede daarom speelt het Zaanse polderlandschap een centrale rol in hun werk: de tentoonstelling laat je met andere ogen kijken naar de Zaanstreek. Zo sluit deze expositie gelijk aan op het nieuwe tentoonstellingsprogramma in het Zaans Museum, waarbij hedendaagse kunst een prominentere rol krijgt. Het Zaans Museum wil hiermee een nieuw perspectief bieden op de Zaanstreek waarbij de mens, cultuur en het landschap centraal staat. 

  1. Thijs Kauffmann
    DATUM: DONDERDAG 17 maart 
    TIJDSTIP: 19.00- 21.00 

Thijs Kauffmann (1974) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Hij exposeerde op vele locaties, zoals W139, Stigter van Doesburg, Kunstmuseum Den Haag en een solo-expositie bij Allard Wildenberg Art Projects. Samen met het modemerk Patta maakte hij een Capsule Collection.  

Texturen van rotswanden, kleur en licht van de zonsondergang, Kauffmann onderzoekt de stoffering van de werkelijkheid. Hij probeert deze vast te leggen en te verzamelen. Zo maakte hij van rotswanden in Zweden frottages, een techniek waarbij een vel papier over een oppervlak wordt gelegd en er met krijt overheen wordt gewreven.  

Het willen vastleggen en onderzoeken van de zintuiglijke werkelijkheid sluit aan bij het werk van Marisca Voskamp. Zij maakte onder andere frottages van polderland die in de tentoonstelling Vaarwel - Landschap van gedachten te zien zijn. 

Werk van Thijs Kauffmann wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel - Landschap van gedachten van 9 december 2021 t/m 13 januari 2022. 

Meer informatie over zijn werk: thijskauffmann.nl  

Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaans-museum-talks-thijs-kauffmann/

  1. Eveline Bosscher- Lichtenbelt

DATUM: DONDERDAG 14 april 2022 
TIJDSTIP: 19.00 - 21.00 

Eveline Bosscher – Lichtenbelt (1975) is keramist. Ze werkt in opdracht, geeft les en maakt vrij werk. Ze doet onderzoek naar de samenstelling van klei en glazuur. Momenteel werkt ze met lokale klei, die ze zelf uit de poldergrond haalt, schoonmaakt en bewerkt. 

Door te kiezen voor rauwe, lokale materialen uit de Zaanse polder is het werk van Eveline Bosscher – Lichtenbelt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Zaanse landschap, net als veel van het werk uit het niemandsland van Marisca Voskamp en André van Noord.   

Marisca nodigt Eveline uit vanwege de glazuurstudies die zij maakt van haar eigen afval, haar worsteling met haar joods zijn, het wonen in de polder en de chaos met vijf kinderen, drie honden, drie katten en een man die altijd op reis is.

Werk van Eveline Bosscher - Lichtenbelt wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel - Landschap van gedachten van 13 januari t/m 4 februari 2022.

Meer informatie over haar werk: www.studioeveline.nl 

Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaan-museum-talks-eveline-bosscher-lichtenbelt/

  1. Aldo van den Broek 

DATUM: DONDERDAG 3 FEBRUARI 2022 
TIJDSTIP: 19.00 - 21.00 

Het werk van Aldo van den Broek (1985) is de afgelopen veertien jaar op veel exposities in binnen- en buitenland te zien geweest en opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Aldo werkte o.a. in Berlijn, Tbilisi, Belgrado, in een kasteel bij Hamburg, New York, Siberië, Tokio en Amsterdam.  

Aldo van den Broek maakt zowel groot, monumentaal werk, als kleinere schetsmatig geschilderde impressies van personen, portretten. Zijn werk is opgebouwd uit meerdere lagen dragers (karton, papier, hout, metaal). De materialen haalt hij uit oude gebouwen die verlaten en verwaarloosd zijn. Stukken gescheurd behang, oude kranten, oude filmposters en bouwtekeningen die hij laag voor laag weer construeert tot nieuw werk. Werk vol geschiedenis, werk vol herinneringen. Bij de opening van zijn expositie in Zutphen noemde collega-kunstenaar Jasper Krabbé hem ‘architect van herinneringen’.  

In 2018 maakte Aldo van den Broek met André van Noord de expositie Kiss & Ride, over ontmoeten en afscheid nemen in Het Vijfde Seizoen. De kunstenaars voelen zich verwant in werk en leven. 

Werk van Aldo van den Broek wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel- Lanschap van gedachten van 3 februari t/m 6 maart. 

Meer informatie over zijn werk: aldovandenbroek.nl 

Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaans-museum-talks-aldo-van-den-broek/

Wanneer

  • Dagelijks t/m 29 mei 2022

Prijzen

  • Regulier€ 12,50

Locatie