Het verhaal achter Laag Holland

Uitgestrekte lappendekens, sappige groene weilanden en pittoreske stadjes en dorpen. Het oer-Hollandse beeld bestaat, hier in Laag Holland! In Laag Holland lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, maar toch heeft het landschap jou veel te vertellen. Het landschap zag er namelijk niet altijd zo uit. Door de jaren heen is er veel veranderd en dat is op veel plekken nog steeds zichtbaar. Kijk maar eens goed…
Al eeuwenlang wordt hier geleefd met het water, voelt men zich verbonden met de natuur en hebben vele kunstenaars dit prachtige landschap als ‘ode’ vereeuwigd op het doek. En een ‘ode’, dat verdient dit unieke Laag Hollandse landschap!

 • Leven met het water

  Van onze grootste vijand tot allerbeste vriend, in Laag Holland leven we al eeuwenlang met het water. 

  Opspattend water klotst tegen de Markermeerdijk bij Scharwoude. Leven met het water
 • Oog van de meester

  Ontdek hoe kunstenaars het Laag Hollandse landschap vereeuwigden op het doek en creëerden. 

  Het schilderij Huizen aan de Achterzaan van Claude Monet Oog van de meester
 • Ode aan het landschap

 • Eén met de natuur

  Laat jezelf mee nemen door de natuur van Laag Holland en ontdek wat er allemaal te beleven valt!

  Wandelaars die langs Schotse Hooglanders wandelen in Het Twiske Eén met de natuur

Treed in de voetsporen van... - o.a. Claude Monet, Paul Signac & Jan Toorop

Met de meerdaagse fietsroute ‘Ode aan het schilderachtige Laag Hollandse landschap’ treed je in de voetsporen van bekende kunstenaars als Claude Monet, Paul Signac en Jan Toorop. Fiets langs de idyllische plekken waar deze iconen zijn geweest, zie waar zij hun kunstwerken maakten en ontdek waarom zij zo gefascineerd waren door Laag Holland. Heb je geen tijd om de hele route te fietsen? Ga dan voor één van de deelroutes en ervaar het landschap zoals je deze nog nooit hebt ervaren!

UITagenda - Ontdek het Laag Hollandse landschap

Het jaar 2021 staat in het teken van het Nederlandse landschap. Gedurende dit jaar worden er rondom dit thema verschillende evenementen, tenoonstellingen en activiteiten georganiseerd om een ode te brengen aan ons prachtige landschap. Vind deze in de speciale selectie van de UITagenda hieronder en ga op pad in Laag Holland!