Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar
ff21b893-8d3f-4b23-b8a8-9811ff815f2f_3213030769

Tentoonstelling Rijke Rijpers in arme tijden

Rijke Rijpers in arme tijden. Museum In ’t Houten Huis blijft in De Rijp met de nieuwe tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’.

De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans…

Lees verder

De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk. Wat in de geschiedenis is weggezakt is dat De Rijp in de zeventiende eeuw samen met de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa was. Daar is met deze tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021, weer aandacht voor. De tentoonstelling volgt het verhaal van drie elkaar opvolgende families van kooplieden in De Rijp: Glazekas, De Wit en Nat. Zij waren handelaars in graan, hennep, hout en haring. Hun activiteiten beslaan een periode van twee eeuwen, ongeveer van 1790 tot 1990. De tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’ heet zo omdat de rijkdom van een aantal van hen in schril contrast stond met de armoede van de meeste dorpsbewoners na de Franse tijd, eind 18e eeuw. De tentoonstelling staat stil bij de handelsgeest van die families, hun rijkdom maar ook hun creativiteit om onder steeds veranderende omstandigheden handel te drijven. Hun handel was niet beperkt tot De Rijp maar omvatte in de hoogtijdagen heel Noord-Holland boven het IJ.
Naast hun handelsnetwerk probeerden de kooplieden, vooral de families De Wit en Glazekas, ook een sociaal netwerk ‘op stand’ op te bouwen. Daarvan getuigen huwelijken met invloedrijke partners uit onder meer Alkmaar en Edam en hun openbare functies, bijvoorbeeld als lid van de vroedschap, raadslid of burgemeester. Het speelveld van deze families strekte zich over half Noord-Holland uit.
De tentoonstelling toont, naast objecten en beeldmateriaal uit eigen collecties, weer vele bruiklenen uit verschillende musea, archieven en particuliere collecties.

Boek ‘Koopman in De Rijp’
Leo den Engelse, vrijwilliger bij de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en Museum In ’t Houten Huis, is de auteur van het boek ‘Koopman in De Rijp’. Het is met veel beeldmateriaal verlevendigd. Twee jaar heeft Den Engelse gewerkt aan het schrijven van het boek. Het boek wordt officieel gelanceerd tijdens de opening van de tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021. In Museum In ’t Houten Huis is het boek vervolgens ook te koop.

Lees minder

Wanneer

  • Per 1 aug. is reserveren niet meer nodig.

Prijzen

  • € 4,50 Vanaf 16 jaar
  • € 2,00 4 t/m 16 jaar
  • € 3,50 vanaf 10 personen
  • Gratis museumkaart en Vrienden museum

Kenmerken

Doelgroep

  • StudentenJa
  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa

Neem alvast een kijkje

Locatie